سنگ گچ یکی از مصالح ساختمانی به شمار میرود که از دل خاک و معادن مختلف بیرون کشیده میشود و از لحاظ فراوانی یافت در رده پنجم قرار میگیرد. گچی که امروزه در ساختمان سازی ها به کار میرود از سنگ گچ از دل خاک و معادن بیرون آمده تولید میشود. البته برای تهیه گچ ساختمانی فرایندی صورت میگیرد که این فرایند پختن و همچنین آسیاب کردن سنگ گچ است.
به سنگ گچ اشاره نمودیم و به کاربرد آن بصورت اختصار اشاره کردیم اما نحوه استخراج سنگ گچ که مهمترین فرایند تولید این ماده با ارزش است را توضیح ندادیم. در ادامه به طور کوتاه مطالبی را از استخراج سنگ گچ بیان خواهیم کرد.
استخراج سنگ گچ طبیعی به طور کلی و در اکثر موارد از معادن انجام میشود. معادن سنگ گچ در تمام کره زمین و در مناطق مختلف پراکنده شده اند که ایران نیز از این معادن به وفور برخوردار است. البته در برخی نقاط نیز استخراج سنگ گچ از سطح زمین انجام میشود. استخراج سنگ گچ از سطح زمین از طریق انفجار انجام میشود. این انفجار بصورت پلکانی انجام میشود و سپس عملیات استخراج انجام میگردد. سنگ های استخراج شده بصورت انفجاری ابعاد بزرگی دارند که البته این سنگ ها دارای ۰ الی ۳ درصد رطوبت درون خود هستند. سنگ گچ استخراجی در هر دو روش معدنی و سطحی به غیر از تولید گچ برای ایجاد چسبندگی در سیمان نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
سنگ گچ همانطور که در بالا نیز به اشاره شد پس از استخراج دارای مقداری رطوبت درون خود است که برای اندازه گیری این رطوبت ابتدا مقداری از سنگ گچ را به عنوان نمونه برداشته و در دمای ۴۰ الی ۴۵ درجه سلسیوس قرار میدهند. مدت زمان قرار گیری سنگ گچ در معرض حرارت نیز ۸ تا ۱۰ دقیقه میباشد. بعد از اتمام زمان حرارت دهی، سنگ گچ را دوباره وزن میکنند. سنگ گچ مطمئنا به دلیل حرارت دهی با افت وزن مواجه خواهد شد که این افت به صورت درصد محاسبه میگردد. این درصد را در واقع همان رطوبت گچ در نظر خواهند گرفت.
استخراج سنگ گچ را شرکت هایی انجام میدهند که در این زمینه دارای تخصص میباشند. یکی از این شرکت ها شرکت خاک و سنگ کیش میباشد که سالیان زیادی است در این زمینه فعالیت میکند. شرکت خاک و سنگ کیش محصولات استخراجی خود را به هر منطقه از کشور ارسال میکند و قیمت های بسیار مناسبی را نیز در نظر گرفته است که با قیمت های سایر شرکت ها رقابت میکند.